Kaník navštívil obec Kolonica v Sninskom okrese, kde diskutoval so živnostníkmi

08.10.2005 Snina

Kolonica 7. októbra (TASR) - Necelých 50 obyvateľov obce Kolonica v Sninskom okrese, ktorá má dovedna 600 obyvateľov s priemerným vekom 38 rokov, sa v súčasn...
Kolonica 7. októbra (TASR) - Necelých 50 obyvateľov obce Kolonica v Sninskom okrese, ktorá má dovedna 600 obyvateľov s priemerným vekom 38 rokov, sa v súčasnosti venuje podnikaniu.

Podľa starostu obce Jána Dzoba sa ich počet nedá spresniť, pretože keď stratia zákazky, kvôli vysokým odvodom musia ukončiť svoju činnosť. Nestačia totiž platiť za jedného či dvoch pracovníkov zákonom stanovené poplatky.
\"Počet živnostníkov v našej obci sa mení, v súčasnosti je ich od 40 do 50, \" uviedol dnes starosta. Dodal, že väčšina podnikateľov sa orientuje na spracovanie dreva. Niektorí z nich sa venujú rôznym prácam s papierom, alebo vyrábajú ponožky.
Riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Humennom Ján Fink potvrdil, že títo podnikatelia dostali od roku 1997 dotácie na začatie podnikateľskej činnosti, ktoré sa pohybovali od 40 do 95 000 Sk. Dodal tiež, že nezamestnanosť v Sninskom okrese dosiahla koncom augusta 14,78 %.
O situáciu v spomínanej obci sa dnes zaujímal aj minister práce Ľudovít Kaník, ktorý so štyrmi podnikateľmi diskutoval o problémoch, ale aj pripravovaných krokoch, ktoré by im v budúcnosti mohli pomôcť v podnikaní.
 

Vyberte región